Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Schakelkasttips van Rittal

Schakelkasttips van Rittal



Elektrische veiligheid al voorbereid

Veiligheid staat bij elektrische schakelinstallaties hoog in het vaandel. Om letsel en schade te voorkomen, moet aan een groot aantal normen en voorschriften worden voldaan. Zoals de potentiaalvereffening tussen alle metalen delen van een behuizing. Hoe bij tal van toepassingen door automatische potentiaalvereffening van alle vlakke delen veiligheid ook wordt gerealiseerd zonder separate aardlitzen, toont in het bijzonder de aanbouwkast TS 8 van Rittal.



Het is vrijwel overal verplicht om de metalen delen in elektrische installaties omwille van de veiligheid te aarden. Dit geld voor alle elektrische apparaten en installaties – van eenvoudige lamp tot aan laagspanningshoofdverdeling. De reden is duidelijk: in geval van een storing – als een deel van de behuizing onder spanning kan staan – vormt dit een risico voor personen. En een behuizing dient juist te beschermen tegen ongewenst contact met levensgevaarlijke spanning. Daarom moet in laagspanningsinstallaties een aarding aanwezig zijn, waarop alle metalen frame- en behuizingsdelen, die mogelijk blootstaan aan potentiaaloverdracht, moeten worden aangesloten.



Aardlitzen aanbrengen

Om deze potentiaalvereffening aan te brengen, waarbij alle metalen delen op de aarding zijn aangesloten, worden meestal aardlitzen van koperdraad gebruikt. Die zijn flexibel en kunnen daardoor ook bewegende delen – zoals een deur – veilig op de behuizing aansluiten. Bij een schakelkast moeten meestal ook het frame, de zijwanden, het dak van de schakelkast of andere vlakke delen via aardlitzen met de aarding worden verbonden. De potentiaalvereffening is tot stand gebracht zodra alle aardlitzen correct zijn aangebracht en alle delen van de schakelkast via de aarding van de spanningsvoorziening zijn geaard. Omdat de medewerkers in de werkplaats de aardlitzen handmatige monteren, vormt dit echter ook een mogelijke bron van storingen. Bij een vergeten aardlitzen werkt de schakelinstallatie wel, maar dit kan in geval van storing gevaarlijk zijn voor personen.



Potentiaalvereffening ook zonder aardlitzen

Om de realisatie van elektrische beveiligingsmaatregelen te vergemakkelijken, ontwikkelde Rittal bij de aanbouwkast TS 8 een effectieve oplossing: De delen aan de zijkant, het dak van de schakelkast, de achterwand en ook bodemplaten worden tijdens de montage automatisch geleidend op het frame aangesloten. Dit resulteert in een potentiaalvereffening zonder dat deze delen over aardlitzen hoeven te beschikken. Deze oplossing is mogelijk dankzij speciale klauwen of vulringen die tijdens montage door de elektrisch niet-geleidende oppervlaktecoating drukken en op die manier een veilig contact tot stand brengen. Hierdoor zijn alle vlakke delen geleidend met het frame verbonden wat aardlitzen in veel situaties overbodig maakt. Alleen voor de deur van de schakelkast is nog een aardlitzen nodig. De overgangsweerstand tussen de vlakke delen en het kastframe is minder dan 0,1 Ohm – de in de behuizingsnorm  NEN-EN-IEC 62208:2011 voorgeschreven waarde.

 

Eenvoudiger montage en hogere veiligheid

Deze automatische potentiaalvereffening zorgt er in de werkplaats voor dat er minder materiaal nodig is en de montage gemakkelijker is: het tijdrovende monteren van tot zeven aardlitzen kan vervallen. Dit bespaart niet alleen materiaal en tijd bij de montage, maar ook het demonteren en opnieuw monteren van de vlakke delen gaat eenvoudiger omdat het niet nodig is om de aardlitzen steeds opnieuw te verwijderen en weer aan te sluiten.  Er moet aanvullend bepaald worden of nog aparte aardlitzen nodig zijn om aan de veiligheidstechnische eisen van de installatie te voldoen.



Voordelen in een oogopslag

De automatische potentiaalvereffening bij de aanbouwkast TS 8 biedt de volgende voordelen:

  • Bespaart montage van tot zeven aardlitzen.

  • Vergemakkelijkt montage en demontage van alle vlakke delen.